Usein kysytyt kysymykset influenssarokotuksista

Katso myös Tietoa rokotteesta ja influenssasta

1. Miksi minun kannattaisi ottaa influenssarokotus?

Rokote kannattaa ottaa suojatakseen itseään influenssalta ja sen aiheuttamilta jälkitaudeilta ja -seuraamuksilta. Rokote kannattaa ottaa myös suojellakseen läheisiään. Influenssarokote kannattaa ottaa erityisesti silloin, jos lähipiirissäsi on henkilö, jolla on suurentunut riski sairastua vakavaan influenssaan.

2. Tarvitseeko rokotukseen varata aika?

Kyllä, aika pitää varata. Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella.

3. Miten voin varata rokotusajan?

Rokotusajan voi varata 24.10. alkaen verkossa osoitteessa maisa.fi tai soittamalla numeroon 09 310 46300 (arkisin klo 8–16).

4. Mitä tarvitsen mukaan rokottautumiseen?

Tarvitset mukaan henkilö- tai KELA-korttisi.

5.Milloin influenssarokotuksen saa?

Rokotuksia annetaan 31.10.2022 alkaen. Katso rokotuspisteiden tarkemmat aukioloajat täältä.

6. Voiko influenssarokotuksen saada muuna ajankohtana?

Toivomme, että otat influenssarokotuksen ensisijaisesti rokotusviikolla. Jos et voi hakea rokotusta rokotusviikoilla, voit varata rokotusajan myöhemmin terveysasemaltasi.

7. Voinko saada rokotuksen terveysasemalla muun käynnin yhteydessä?

Kyllä. Influenssarokotuksia tarjotaan riskiryhmiin kuuluville myös vastaanottojen yhteydessä.

8. Voinko mennä mihin tahansa rokotuspisteeseen?

Rokotuspisteen voi valita vapaasti, mutta sinun pitää varata rokotusaika.

9. Miksi influenssarokotukset annetaan rokotuspisteissä?

Rokotukset antaa aina terveydenhuollon ammattilainen. Rokotuspisteissä pyrimme sujuvoittamaan rokotusprosessia ja lyhentämään jonotusaikoja.

10. Olen perusterve. Voinko silti saada ilmaisen influenssarokotuksen?

Influenssarokotteen saavat maksutta alle 7-vuotiaat ja 65 vuotta täyttäneet, sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat naiset, terveys- ja sosiaalialan sekä lääkehuollon henkilöstö, varusmiespalveluksen aloittavat ja vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Jos henkilö ei kuulu influenssarokotuksen kohderyhmiin, eikä hänen lähipiirissään ole riskiryhmiin kuuluvia, voi rokotteen hankkia omakustanteisesti. 

Lisätietoa rokotusryhmistä, jotka saavat maksuttoman influenssarokotteen, on THL:n verkkosivuilla

11. Mitä ainesosia rokote sisältää?

Pistettävän influenssarokotteen vaikuttavana aineena on influenssaviruksen pintarakenteita. Rokote ei sisällä tehosteainetta tai säilytysaineita. Rokotteessa on vähäisiä jäämiä formaldehydiä ja häviävän pieniä jäämiä neomysiiniä ja oktosinoli 9:ää sekä kananmunan proteiinia, ovalbumiinia. Apuaineina on suoloja ja puhdistettua vettä.

12. Mitä haittavaikutuksia rokotteella on?

Nenäsumuterokote voi aiheuttaa nuhaa ja nenän tukkoisuutta. Pistettävät rokotteet aiheuttavat rokotuskohdan punoitusta ja aristusta. Joskus rokotetuille tulee lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä tai lämpöä. Nämä oireet menevät ohi parissa päivässä. Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin. Esimerkiksi vakava allerginen reaktio anafylaksia on hyvin harvinainen, noin yksi tapaus miljoonaa rokotettua kohden.

THL: Mitä haittavaikutuksia influenssarokotuksilla voi olla?

13. Voiko kananmunalle allergiselle antaa influenssarokotteen?

Kananmunalle allerginen voi useimmiten ottaa rokotteen aivan normaalisti, vaikka influenssarokotteet sisältävät pieniä jäämiä kananmunan proteiinia. Valtaosalle ei tule oireita. Uusimman tutkimustiedon mukaan rokotusta voi yksilöllisesti harkita kanamunalle allergiselle henkilölle, joka on kananmunaa syötyään saanut anafylaktisen reaktion. Tällöin rokotus annetaan sairaalan poliklinikalla ja huolehditaan riittävästä seuranta-ajasta.

THL: Vasta-aiheet ja varotoimet influenssarokotuksissa

14. Voiko rokotuksen jälkeen silti sairastua influenssaan?

Rokotevirukset eivät pysty aiheuttamaan influenssaa. Tavanomaiset pistettävät influenssarokotteet eivät sisällä kokonaisia, eläviä viruksia, ainoastaan pieniä influenssaviruksen osasia. Nenäsumuterokotteen sisältämät elävät influenssavirukset on heikennetty siten, että ne eivät pysty lisääntymään lämpimissä olosuhteissa kuten alemmissa hengitysteissä.

Rokote on paras keino suojautua influenssalta. Muun muassa korkea ikä ja krooniset sairaudet voivat heikentää influenssarokotteen tehoa. Vaikka rokote ei takaa täydellistä suojaa, se vähentää riskiä sairastua influenssaan ja erityisesti sen vakaviin muotoihin.

15. Saanko urheilla rokottautumisen jälkeen?

Kausi-influenssarokotuksen jälkeen voi urheilla normaalisti.

16. Onko rokote maksuton myös hoivakotien asukkaille?

Kyllä on. Helsingin sairaaloiden vuodeosastot, seniorikeskukset, palvelutalot sekä kotihoito rokottavat omat asiakkaansa.

17. Miten kuntalaisten asiointi turvataan rokotusasemilla?

Rokotukset annetaan ajanvarauksella. Pyrimme näin välttämään jonojen muodostumisen. Toivomme, että kukin asiakas saapuu paikalle sovitusti ja ajallaan. Ohjaamme rokotuspisteillä rokotukseen saapuvat ja rokotuksen jo saaneet mahdollisuuksien mukaan eri kulkureiteille.

Rokotuspisteelle saa tulla vain terveenä. Älä tule rokotuspisteelle, jos sinulla on koronavirustautiin sopivaa oireita kuten nuhaa, kuumetta, yskää, päänsärkyä, ripulia, kurkkukipua, lihaskipua, väsymystä tai pahoinvointia.

Rokotuspisteellä on syytä käyttää kasvomaskia. Rokotettavien tulee ottaa oma maski mukaan. Paikalle saapuvia muistutetaan myös huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta.

18. Miten voin perua rokotusajan?

Jos olet varannut ajan puhelimitse, voit perua ajan soittamalla numeroon 09 310 46300. Puhelimitse varattua aikaa ei voi perua sähköisesti.

Sähköisesti varatun ajan voit perua osoitteessa maisa.fi. Peruutus tulee tehdä viimeistään edellisenä päivänä.

19. Jos en ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, mistä saan rokotuksen ja paljonko se maksaa?

Jos et ole oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, voit ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen terveysasemalla. Voit pyytää reseptin terveysasemaltasi joko verkossa osoitteessa maisa.fi tai soittamalla omalle terveysasemallesi. Rokotteen voi myös hakea yksityiseltä lääkäriasemalta. Yksityiset lääkäriasemat tarjoavat rokotuskäyntiä noin 30 euron hintaan. Itse rokotus maksaa apteekissa noin 14-15 euroa. Hinnat ovat ohjeellisia.

Voit tarkistaa Rokotuksen saaminen -sivulta, ketkä ovat oikeutettuja maksuttomaan rokotukseen

20. Voinko varata puolisolleni rokotusajan verkossa?

Suosittelemme, että varaat rokotusajan puolisollesi puhelimitse. Voit varata rokotusajan soittamalla ajanvarausnumeroon p. 09 310 46300 (arkisin klo 8-16).

Jos haluat varata ajan verkossa, puolisoiden on myös mahdollista tehdä puolesta-asioinnin sopimus Maisassa. Lue Maisan puolesta asioinnin ohje.

21. Miten voin varata rokotusajan lapselleni?

Huoltaja voi varata lapselleen rokotusajan osoitteessa maisa.fi.

22. Voiko influenssarokotteen ja koronarokotteen ottaa samanaikaisesti?

Influenssarokotteen voi ottaa samanaikaisesti koronarokotteen kanssa. Jos olet 65 vuotta täyttänyt, 18 vuotta täyttänyt koronan riskiryhmiin kuuluva tai 12 vuotta täyttänyt voimakkaasti immuunipuutteinen, suosittelemme ottamaan influenssarokotteen ja koronarokotteen tehosteannoksen samanaikaisesti. Tällöin riittää, että varaa ajan yhteen rokotukseen. Ethän varaa turhaan kahta rokotusaikaa. 

23. Missä neuvolaikäiset lapset rokotetaan?

Neuvolaikäiset lapset rokotetaan tänä vuonna ajanvarauksella rokotuspisteillä (Jätkäsaari, Malmi, Kannelmäki, Itäkeskus). Rokotusaikaa ei voi varata neuvoloihin. Influenssarokotteen voi saada myös muiden neuvolakäyntien yhteydessä.